Sutra nastupa Nova hidžretska godina: OVO SU OBIČAJI

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Nove 1446. hidžretske godine održat će se u subotu, 6. jula, prije akšam-namaza, s početkom u 19.30 sati, u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Vaz će kazivati prof. dr. Enes Ljevaković, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U historijskom smislu Hidžra označava seobu Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

To je jedan od najvažnijih događaja u historiji islama i označava prekretnicu u formiranju zajednice muslimana koja se temelji na požrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Zbog izuzetne važnosti ovog događaja, za vrijeme halife Omera, r. a., Hidžra je uzeta kao početak računanja muslimanskog kalendara”

Običaji
Ono što je poznato u našim područjima jeste da se za novu hidžretsku godinu pravi halva. Osim toga običaj je da se, zbog radi bereketa i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi sedam osnovnih namirnica za ishranu, poput soli, ulja, brašna, šećer, riže.

Desetog dana nove hidžretske godine obilježava se Dan ašure jela koji je jedna vrsta miješanog kompota ili hošafa od voća, zrnastog povrća i žitarica.

(N1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *