Klikom na sliku zatvorite prozor.

             

Postoji domaći čaj koji se često zanemaruje, ali može značajno poboljšati zdravlje pluća i brzo ublažiti kašalj.

Kada je riječ o liječenju respiratornih bolesti, nema premca po njegovoj neusporedivoj efikasnosti. Kategoriziran kao biljka, kim je samonikla biljka. Stari Egipćani su bili prvi koji su priznali nevjerovatnu moć sjemenki crnog kima, koristeći ih za stvaranje ljekovitog ulja.


U istočnjačkim kulturama postoji duboko ukorijenjeno vjerovanje u iscjeliteljske sposobnosti crnog kima, s izuzetkom smrti. Ovo vjerovanje proizlazi iz raznolikog niza masnih kiselina, eteričnih ulja i vitamina C koji se nalaze u kimu. Opsežna naučna istraživanja otkrila su ogroman potencijal crnog kima u borbi protiv i eliminacije više od 600 različitih bolesti i tegoba. Da bi se iskoristila njegova ljekovita svojstva, crni kim se može koristiti na više načina, kao što je ekstrakcija njegovog ulja, pripremanje čaja ili uključivanje sjemenki kima u salate i jela.


Kumin, poznat po svojoj prepoznatljivoj šminki, nudi niz korisnih svojstava, kao što su analgetska i antibakterijska svojstva, zajedno s protuupalnim i antivirusnim efektima. Njegov kapacitet da revitalizira funkciju jetre, eliminira toksine i poboljša rad bubrega čini ga vrijednim sredstvom za održavanje dobrog zdravlja. Osim toga, kim efikasno reguliše krvni pritisak i kontroliše nivo holesterola. Osim toga, pomaže u probavi, stimulira apetit i ublažava tegobe uzrokovane nadimanjem i grčevima u želucu.


Istraživanja su pokazala pozitivan uticaj ovog jedinjenja na lečenje dijabetesa, jer pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Osim toga, pojedinci koji se bore protiv raka imali su ohrabrujuće rezultate. Izuzetni antioksidativni kvaliteti ove supstance su posebno korisni za one koji su podvrgnuti hemoterapiji, jer ubrzava period zarastanja između sesija i pojačava efikasnost tretmana.


Crni kim poseduje izuzetne regenerativne osobine, posebno kada su u pitanju pluća. Njegova sposobnost poboljšanja funkcije pluća i čišćenja disajnih puteva se pokazala efikasnom. Osobe koje imaju bronhitis ili uporni kašalj mogu pronaći olakšanje kroz konzumaciju čaja od crnog kima. Da biste pripremili ovaj umirujući napitak, pomešajte jednu veliku kašiku crnog kima, jednu kašičicu kamilice i pola kašičice semena anisa u šolji tople vode. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta, a zatim procijedite i zasladite medom. Pijte ovaj čaj više puta tokom dana kako biste ublažili simptome.

Na tržištu možete pronaći sirup koji je posebno razvijen za ublažavanje simptoma astme.

Za pripremu sirupa pomešajte kašičicu sitno iseckanog crnog kima, dva zgnječena čena belog luka i dve kašike meda. Preporučljivo je uzimati malu kašičicu sirupa svako jutro u trajanju od tri nedelje, najbolje pre nego što bilo šta pojedete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *