Znate li zašto se uz kafu uvijek služi čaša vode? Nije za piće, evo u čemu je caka

U kafićima se uz kafu obično služi i čaša vode, a znate li zašto?

Iako se „ležerno ispijanje kafe“ pojavilo u 16. vijeku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. vijeka. Ono što je interesantno, to je da čaša vode koja se dobija uz kafu nije bila namijenjena da se pije. U to vrijeme, mnogobrojne dame su se žalile da imaju poteškoća sa kašičicom koja služi za šećer i miješanje kafe.

Nije im se dopadalo to što kašičicu uprljaju pjenom, a potom takvu moraju da je stave na rub tacne. Mnogi su tada taj potez shvatali nekulturnim i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobija uz kafu. Njena svrha je bila da gosti mogu da isperu prljavu kašičicu, a tek onda je spuste na tacnu.

U prvi mah, čaša vode se koristila za odlaganje prljave kašičice, ali je ovaj ritual promijenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi vodovodni gradski sistemi, iz planinskih izvora. Tada su kafedžije htjele da pokažu da svoja pića pripremaju sa kristalno čistom izvorskom vodom.

Danas, kada dobijete čašu vode uz kafu, to se smatra dobrim manirom. Mnogobrojne kafane i restorani u svijetu su ga usvojili, ali činjenica je da postoje mjesta gdje je nećete dobiti bez naglašavanja.

Bonus:

KO ĆE NAJBRŽE DOĆI DO BANANE: Vaš odgovor otkriva kakva ste osoba pod pritiskom

Testovi ličnosti dolaze u raznim varijantama, a konkretno ovaj ima zanimljivo pitanje pred vama.

Ne postoji tačan odogovor, ali upravo vaš izbor može otkriti vaše osobine i kako se ponašate kada ste pod pritiskom.

Na visokom drvetu je jedna banana. Lav, žirafa, vjeverica i majmun, takmiče se ko će prvi stići do nje. Izaberite jednu životinju, za koju smatrate da će pobijediti.

Kada “zaključate” odgovor, pogledajte šta životinja otkriva o vama:

1. Lav

Ako ste izabrali lava, vi se ne predajete bez borbe. Vjerujete u snagu, moć i upornost da biste ispunili svoje ciljeve. U gorućim situacijama brzo odreagujete, pa makar to bio i pogrešan potez, ne predajete se lako. Hrabro koračate kroz život i ne bojite se da preuzmete vođstvo.

2. Žirafa

Izbor žirafe kao pobjednika samo otkriva da ste osoba koja se vodi logikom i to brzom. Vi ste osoba koja u hitnim situacijama najprije imate sljedeći korak i tačno znate šta je činiti. Tražite razumna rješenja i vjerujete u snalažljivost. Ipak, ništa ne prepuštate slučaju. Volite da znate šta će tačno koji vaš potez dalje napraviti i uticati na okolnosti.

3. Vjeverica

Ukoliko ste izabrali vjevericu, vi ste optimista. Mislite da i najmanji potez može pomjeriti planine, čak i više od onih koji se čine jačim. Izazov je za vas prilika i nikad prepreka ka vašem cilju.

4. Majmun

Osoba ste koja mudro razmišlja i voli da razmišlja dosta ispod površine svojih misli. U gustim situacijama, imate moć da odjednom sagledate situacije iz nekoliko uglova. Koristite se inteligencijom, ali i intuicijom. Upijate svaki momenat i situaciju u kojoj se nalazite, ma koliko to slojevito bilo. Vidite ono što drugi ne vide.

(Ona.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *