Klikom na sliku zatvorite prozor.

             

STANJE MU JE KRITIČNO: Od ove bolesti pati Bora Đorđević

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je ozbiljna, dugotrajna bolest koja se karakteriše suženjem disajnih puteva i otežanim protokom vazduha kroz pluća. Ova bolest se najčešće manifestuje simptomima kao što su:

– **Hronični kašalj** sa iskašljavanjem guste sluzi (ispljuvka), često bele boje.
– **Dispneja** ili osećaj nedostatka vazduha, koji se pogoršava pri naporu ili tokom respiratornih infekcija.
– **Sviranje u grudima** ili zviždanje pri disanju.
– **Noćni kašalj** koji može ometati san.
– **Cijanotičnost** (pomodrelost) lica, usana i prstiju zbog nedostatka kiseonika.

Kako bolest napreduje, pacijentima može postati teško da obavljaju osnovne životne aktivnosti zbog osećaja gušenja ili nedostatka daha. Takođe, mogu se pojaviti dodatni simptomi kao što su:

– **Iskašljavanje krvi** (hemoptiza).
– **Mršavljenje** i gubitak telesne mase.
– **Depresija** i anksioznost.
– **Specifičan izgled noktiju**, poznat kao “sahatno staklo”.

HOBP je često uzrokovana dugotrajnim izlaganjem iritantima kao što su duvanski dim (pušenje) i aero-zagađenje, ali može postojati i genetska predispozicija za razvoj ove bolesti. Nažalost, bolest se često dijagnostikuje kasno, kada su simptomi već ozbiljno izraženi, što otežava lečenje i smanjuje kvalitet života pacijenata.

Lečenje HOBP-a uključuje smanjenje simptoma, usporavanje progresije bolesti i poboljšanje kvaliteta života pacijenata. Ovo može uključivati prestanak pušenja, upotrebu inhalatora, terapiju kiseonikom i, u težim slučajevima, medicinske ili hirurške intervencije. Redovne kontrole kod lekara i rano prepoznavanje simptoma su ključni za upravljanje ovom bolešću i sprečavanje ozbiljnih komplikacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *