Šta trebaju znati građani Bosne i Hercegovine i Srbije o novim pravilima ulaska u EU?

Dobar dan. Molimo vas da nam predate svoje pasoše. Trebamo uzeti otiske najmanje četiri prsta i napraviti fotografije. Hvala vam i želimo vam ugodan boravak.

Od 10. novembra ove godine, državljani oko 60 zemalja, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, morat će se pridržavati novih pravila za ulazak u Europsku uniju te Švicarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn, koji su članice Šengenskog sistema. Tada počinje s radom novi sistem ulaska i izlaska (Entry/Exit System – EES), koji je uspostavljen u novembru 2017. godine, a njegova primjena je više puta odgađana.

Za ljeto 2024. godine najavljena je implementacija i drugog sistema, Europskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS). Putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim s EU-om morat će putem interneta aplicirati za dozvolu za ulazak uz plaćanje takse od sedam eura bankovnom karticom.

Pasoši u svim zemljama Zapadnog Balkana su biometrijski, s čipovima koji sadrže otiske prstiju i fotografiju, te su usklađeni s uvjetima koje je EU postavila kako bi zemlje Zapadnog Balkana dobile bezvizni režim. I dalje ostaju opći uvjeti – putna isprava ne smije isteći za manje od tri mjeseca od datuma kada se osoba planira vratiti u svoju zemlju, niti smije biti starija od deset godina.

Što donose nove promjene od sredine 2025. godine?

ETIAS će zahtijevati da prije putovanja državljani oko 60 zemalja putem interneta ili mobilne aplikacije popune poseban formular. Pri prvom ispunjavanju prijave putnik unosi osobne podatke, e-mail i broj telefona, kao i podatke o putnoj ispravi. Također će biti potrebno navesti informacije o obrazovanju, trenutnom zaposlenju, planiranom putovanju i boravku u zemlji EU, te podatke o bilo kakvim kaznenim osudama, prošlim putovanjima u ratne zone ili zoni sukoba, kao i o eventualnom protjerivanju iz bilo koje zemlje.

Putnik će morati platiti taksu od sedam eura (14 KM) bankovnom karticom. Taksu neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrirani partneri i djeca državljana EU i zemalja Šengenskog sistema, kao ni djeca supružnika/partnera koji dolaze izvan EU-a. Grupno apliciranje nije moguće; svaki član porodice mora aplicirati posebno.

ETIAS sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će primati isključivo latinična slova. Putnici će moći pauzirati aplikaciju, spremiti promjene i nastaviti s unosom podataka u roku od 48 sati.

Koliko se čeka obrada zahtjeva?

Prema zvaničnoj stranici ETIAS-a, obrada zahtjeva trebala bi trajati “nekoliko minuta”. Ako obrada potraje duže, putnik će obavijest dobiti u roku od četiri dana. Moguće je da će biti zatraženi dodatni dokumenti, poput potvrde o rezervaciji hotela ili potvrde o zaposlenju, koje treba dostaviti u roku od deset dana. U tom slučaju, zahtjev bi trebao biti obrađen u roku od dvije sedmice. Putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira putovati, a u tom slučaju zahtjev bi trebao biti obrađen u roku od 30 dana. Preporučuje se da putnici popune formular najmanje mjesec dana prije kupovine karte ili rezerviranja smještaja.

Ako se putniku odobri ulazak u EU, obavijest će primiti e-mailom. ETIAS dozvola će vrijediti tri godine ili do zamjene putne isprave s kojom je aplicirano. Formular je povezan s putnom ispravom, što znači da vrijedi samo uz pasoš s kojim se apliciralo. Novi pasoš znači novo apliciranje. Ako je ETIAS odobren za putovanje u jednu zemlju, vrijedi i za druge zemlje Šengenskog prostora.

ETIAS odobrenje ne omogućava boravak u EU duže od 90 dana u periodu od šest mjeseci ili rad u EU. Putnik može ulaziti i izlaziti iz EU koliko god puta želi i putovati na bilo koju destinaciju unutar Šengenskog prostora u periodu važenja dozvole, sve dok poštuje navedeno vremensko ograničenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *