NAPITAK ZALUDIO SVIJET: Čuva srce i jača mozak, a odlična je zamjena za kafu

Kafa je često prvi izbor ujutro, dok neki preferiraju čaj. Međutim, u posljednje vrijeme, mača postaje sve popularnija kao alternativa.

Mača se sve češće koristi kao zamjena za kafu, a kada saznate koliko koristi nudi, možda će postati vaš prvi jutarnji izbor.

Šta je mača?

Poput zelenog čaja, mača se pravi od biljke Camellia sinensis. Međutim, uzgaja se i bere na drugačiji način u odnosu na tradicionalni zeleni čaj. Mača se uzgaja u hladu, što povećava sadržaj klorofila i daje joj intenzivnu zelenu boju. Listovi čaja se zatim beru i melju u fini prah. Iako se tradicionalno koristila u japanskim ceremonijama čaja već vekovima, nedavno je stekla popularnost zbog svojih zdravstvenih prednosti, objašnjava nutricionista Nikola Dandrea Rusert, piše Bestlife.

Prednosti mače

Pozitivan uticaj na upale: Dok svi zeleni čajevi sadrže antioksidante, mača se posebno ističe. Mača sadrži do tri puta više antioksidanata od drugih zelenih čajeva.
Poboljšava funkciju mozga: Mača može biti od velike pomoći ujutro jer sadrži značajnu količinu kofeina, nadmašujući druge zelene čajeve u ovoj kategoriji. Dok zeleni čaj može sadržavati između 11–25 miligrama kofeina po gramu (mg/g), mača sadrži između 19–44 mg/g.

Promoviše zdravlje srca: Istraživanja pokazuju da je mača korisna za zdravlje srca zahvaljujući L-teaninu i epigalokatehin galatu (EGCG). Studije sugerišu da L-teanin u zelenom čaju može poboljšati zdravlje srca snižavanjem LDL holesterola, otkucaja srca i krvnog pritiska. Takođe, EGCG se pokazao korisnim u snižavanju „lošeg“ LDL holesterola i poboljšanju nivoa šećera u krvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *