Ako se neko ponaša loše prema vama, samo mu recite ove 3 riječi i momentalno ćete ga ‘prizemljiti’

Ako se nađete na udaru drske primjedbe, možete se suprotstaviti samo jednim pitanjem

Ponekad, kada prijatelj iznese “šaljivu” uvredu ili se našali na vaš račun, teško je znati kako reagirati. Ukoliko se ponašate kao da vas komentar nije povrijedio, to bi moglo dovesti do još sličnih uvreda.

Kako postupiti u ovakvim situacijama najbolje zna stručnjakinja za obrasce ponašanja Sara Džejn Ho, koja se školovala na Harvardu. Ona je osnivačica Instituta Sarita, škole koja se bavi društvenim konvencijama, i zvijezda Netfliksove emisije “Pazi na svoje manire,” gdje pomaže mladima da nauče bonton i kako se nositi u određenim situacijama.

Prema Sari, u slučaju drske primjedbe, možete se suprotstaviti ljubaznošću i to samo jednim pitanjem:

„Jesi li dobro?“

“Ovo pitanje može signalizirati da, iako uvredu ne shvatate previše osobno, ipak vam nije prijala,” objašnjava ona. Važno je i kako to kažete – ton treba biti prijateljski, a ne oštar ili kratak.

Sara također naglašava da je ponekad najbolja reakcija na nepristojnost jednostavno ne reći ništa. „Najveća moć je pokazati da druga osoba nema moć nad vama“, ističe ona.

Ovaj jednostavan pristup omogućava vam da zadržite kontrolu nad situacijom i spriječite negativne komentare da utiču na vaše raspoloženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *