CRNO ZLATO: Da li znate šta znači kada ugledate srce u kafi

Prvo pravilo proricanja iz kafe glasi: kafa mora biti jaka i pripremljena na turski način, ali bez dodataka. Idealna gustina je srednja – dovoljno taloga da se formiraju jasni simboli, ali ne previše. Da biste to postigli, izmjerite količinu vode u šoljici, prebacite je u džezvu i zagrijte. Odlijte trećinu vode u šoljicu, a ostatak u džezvi zakuhajte s dvije do tri kašičice kafe. Ostavite da tri puta prokuha, skidajući je s vatre prije nego pređe ivicu džezve, te dodajte odlivenu vodu.

Šoljica za proricanje treba biti čisto bijela iznutra, kako bi simboli bili jasni i bez ometanja. Motivisane šoljice, koliko god bile popularne, nisu pogodne za gatanje jer mogu ometati tumačenje taloga. Ritual ispijanja kafe treba biti opušten i spor, pa ako nemate vremena, odložite ga za drugi dan – budućnost neće pobjeći.

Gatanje se započinje nakon što je kafa popijena, a važno je da se pije s jedne strane šoljice, jer to određuje što predstavlja prošlost, a što budućnost. Kada popijete kafu, tri puta okrenite šoljicu u lijevoj ruci kako bi se talog pravilno rasporedio, a potom je prevrnite na tanjirić. Talog treba da se osuši barem deset minuta prije nego podignete šoljicu kako bi simboli postali vidljivi.

Najzabavniji dio gatanja dolazi sada. Lijevi dio od mjesta gdje ste pili predstavlja prošlost, sredina sadašnjost, a desna strana budućnost. Simboli bliže vrhu šoljice označavaju događaje koji će se uskoro desiti, dok oni pri dnu simboliziraju situacije koje su već započele ili predstavljaju upozorenja.

Za interpretaciju, važno je da simbole tumačite kao cjelinu, a ne pojedinačno. Talog može formirati raznovrsne simbole, a njihovo značenje ovisi o vašem tumačenju i osjećaju. Gatanje iz kafe je vrlo osobno iskustvo i svaka osoba može ga doživjeti na drugačiji način. Iako možete potražiti pomoć profesionalnih gatara, tumačenja simbola dostupna su i na internetu, što može biti dovoljno za zabavno i intrigantno iskustvo.

Najčešći simboli u šoljici uključuju životinje, brojeve, geometrijske oblike i svakodnevne predmete. Talog često formira zanimljive kombinacije, što tumačenje čini još uzbudljivijim.

Evo šta znače životinje u kafi.

Mačka

Okruženi ste lažnim prijateljima, pazite da ne upadnete u zamku neiskrenog prijateljstva. Ovaj simbol može označavati svađu u porodici, podmetanje i prevaru.

Pas

Ova životinja predstavlja iskreno prijateljstvo. Okruženi ste ljudima koji su vam odani i u njihovom društvu ste sigurni. Pokažite da ih cijenite i ponudite im pomoć ako je potrebna.

Riba

Simbol ribe ima dva značenja. Može značiti da vas u poslu ili na emotivnom planu očekuje sreća i zadovoljstvo, ali ako u talogu ima više riba, one znače brige. Što više riba, to više briga.

Konj

Konj u statičnom položaju simbolizuje skoru romansu, dok u trku označava dobre vijesti. Konj može simbolizovati nenadani dobitak, skladnu vezu ili prijateljstvo.

Ptica

Stižu vam radosne vijesti, posebno ako je riječ o ptici selici.

Zmija

Simbolizuje opasnost, izdaju, neprijateljstvo, intrige. Velika zmija znači klevetu, mala upućuje na to da neko pokušava narušiti vašu reputaciju. Više zmija nagovještavaju razočaranje u nekoga.

Slon

Predstoji vam veliki dobitak i uspjeh, ali sa zakašnjenjem. Takođe može značiti i to da ste zaljubljeni u nekoga ili je neko u vas.

Leptir

Označava nepromišljenost, lakomislenost, naivnost pa povećajte oprez. Ako je leptir okružen tačkama, moguća je lakša bolest.

Zmaj

Označava nesuglasice i svađu, bilo na poslu ili kod kuće.

Evo šta znače brojevi u kafi.

0

Stalno iznova završavate u jednoj te istoj situaciji.

1

Novi početak, nešto novo, uspjeh. Imate moć, možete sve promijeniti što vas smeta.

2

Mirnim putem ćete postići dogovor. Dvojka može označavati i sumnju u nekoga ili nešto.

3

Broj tri simbolizuje ljubavni trougao, ljubomoru ili neodlučnost oko tri stvari ili tri pojedinca.

4

Očekuje vas poslovni uspjeh, a možda i razgovor u četiri oka još jednom osobom.

5

Označava veliki uspjeh u bilo čemu čega se primite. Može značiti i veliku ljubav, strast, ali i prevaru.

6

Vjenčanje, brak, velika ljubav.

7

Sedmica označava novu ljubav i sreću.

8

Velika borba i pobjeda. S druge strane, ljubomora.

9

Upoznaćete nekog novog ili smisliti novi hobi. Pred vama su lijepa vremena.

Evo šta znače drugi simboli u kafi.

Tačka

Tačke imaju dvojako značenje, poruke ili novac. Više tačaka znači više novca, a ako su pri dnu šoljice, znači da se “slivaju” u kuću.

Crta

Sve ravne linije pokazuju plan s određenim ciljevima, dok valovite znače nesigurnost. Okomite crte znače ciljeve koje ste sebi postavili; što su veće i tamnije, to će ishod biti povoljniji.

Krug

Krug simbolizuje sveukupni uspjeh u bilo kojem području života.

Trokut

Očekujte promjene.

Kvadrat

Priželjkujete udobnost i mir, moguće da ćete ih i dobiti ako već niste.

Srce

Može imati i pozitivno i negativno značenje, zavisno gd‌je se pojavljuje u šoljici. Ako je pri dnu na lijevoj strani od mjesta gd‌je su usne dodirivale šoljicu, ne možete se riješiti osjećaja iz prošlosti. Ako je srce desno od mjesta pijenja, iskustva su vas učinili snažnijima. Ako je srce na vrhu i desno, u vaš život doći će nova ljubav, a ako je na vrhu i lijevo, slijedi vam rastanak ili razvod.

Sunce

Popularnost, moć, sreća u svim poslovima, sudbina je na vašoj strani.

Mjesec

Možda će u vaš život ući nova osoba, iskusićete uzbudljivu avanturu. Pun mjesec znači srećnu ljubav i brak, prva ili treća četvrtina novi posao, druga četvrtina sreću sa zakašnjenjem, dok mladi mjesec nagovještava sklapanje braka iz ljubavi. Mjesec sa zvijezdom znači rastanak.

Planine

Veliki uspjeh je pred vama, a što je planina veća, ishod je bolji.

More/voda

Puno novca, posebno ako je pri dnu šoljice.

Cvijeće

Velika radost, srećan brak.

Oko

Neko čezne za vama. Može značiti i da budete na oprezu jer neko prati svaki vaš potez.

Brod

Do vas će doći optimistične vijesti, piše Glas Srpske.

Avion

Spremite se, predstoji vam uzbudljivo putovanje, prenosi JutarnjiList

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *