GODIŠNJE DOBA U KOJEM STE ROĐENI UTIČE NA VAŠ KARAKTER, ŽIVOT I SUDBINU: Saznajte šta o vama otkriva!

Svi mi imamo svoja omiljena godišnja doba. Neki ljudi vole melanholiju i hladnoću jeseni i zime, dok drugi vole osunčanost i ponovno buđenje koje se dešava tokom proljeća i ljeta. Danas vam otkrivamo malo više o ovim preferencama.

Istraživanja unutar znanstvene zajednice pokazuju da pojedinci rođeni u isto godišnje doba pokazuju brojne zajedničke osobine. Sezonske varijacije utječu i na razvoj fetusa i na rast nakon rođenja. U nastavku je pregled utjecaja različitih godišnjih doba na temperament i osobnost.

  • Osobe rođene u proljeće odlikuju se izrazitim optimizmom, svaku prepreku doživljavaju kao priliku za osobni razvoj i napredovanje. Ova pozitivna perspektiva često je povezana s općim osjećajem sreće u njihovim životima.

Rođeni u travnju često pokazuju smisao za kreativnost i snažnu sklonost umjetničkim nastojanjima. Istraživanja sugeriraju da posjeduju urođene sposobnosti vođenja i često preuzimaju vodeće pozicije. Osim toga, oni imaju najmanju vjerojatnost razvoja alergija. S druge strane, djeca rođena ljeti pokazuju zapaženu razinu optimizma i više su motivirana u odnosu na svoje proljetne kolege.

  • No, unatoč njihovoj ambiciji, mogu se susresti s naglim promjenama raspoloženja i pokazati sklonost sebičnosti. Njihova snažna intuicija i istančan unutarnji osjećaj za vrijeme omogućuju im da se neprimjetno prilagode promjenama vremena i temperature.

Živahne naravi, uživaju u zabavi i lako sklapaju prijateljstva. Unatoč tome, postoji povećani rizik od problema s vidom i alergija na gluten. Osobe rođene tijekom jesenskih mjeseci pokazuju sklonost osciliranju između krajnosti, pokazujući osobine koje variraju od ravnodušnosti do intenzivne težnje za savršenstvom.

  • Iako se ovo razdoblje često naziva sivim dobom, oni rođeni u jesen zapravo su najmanje skloni depresiji. Karakteriziraju ih izvanredne kognitivne sposobnosti, osobe rođene u jesen često postižu zapažena akademska postignuća.

Posjeduju i izdržljivost i fizičku snagu, iako mogu biti osjetljiviji na bolesti poput astme i alergija na hranu. Točnije, oni rođeni između listopada i prosinca obično imaju najduži životni vijek. Suprotno tome, djeca rođena zimi od malih nogu pokazuju kreativnost i snalažljivost. Osobito su oni rođeni u siječnju poznati kao iznimni timski igrači.

  • Zbog njihove autentičnosti teško ih je razlikovati od drugih. Ovo se godišnje doba obično povezuje s najsuosjećajnijim pojedincima, koji se također smatraju najpokornijima. Zimska djeca cvjetaju svojim veselim raspoloženjem i istančanim smislom za humor.

Međutim, oni su skloni povišenim razinama kortizola, što povećava njihovu osjetljivost na stres i izazove mentalnog zdravlja. Godišnje doba u kojem ste rođeni može imati značajan utjecaj na vaše zdravlje, osobnost i karakter. Iako znanstvena istraživanja rasvjetljavaju te veze, bitno je imati na umu da su individualne razlike znatne i da brojni čimbenici pridonose razvoju osobe.

BONUS

Iako su zdravstvene dobrobiti dinje općepriznate, postoje neke intrigantne činjenice o ovom voću koje želimo podijeliti s vama. Iako je klasificiran kao voće, zapravo pripada obitelji krastavaca povrća.

Dinje su u sezoni tijekom ljeta i, kako su primijetili neki nutricionisti, mogu ponuditi superiornu nutritivnu vrijednost u usporedbi s lubenicom. Iz Eklinike navode da je dinja pravo ljetno osvježenje zbog visokog udjela vode i niske kalorijske vrijednosti, jer sadrži samo 30 kalorija na 100 grama.

Mineralni sastav dinje uključuje magnezij, kalij, kalcij, cink, mangan, bakar, željezo, jod, fluor, fosfor i sol. Poznate po svojim hidratantnim svojstvima, dinje se prvenstveno sastoje od vode. Osim toga, dinje sadrže vitalne komponente neophodne za zdravlje očiju, poput beta karotena, koji se pretvara u vitamine A, C, lutein i zeaksantin. Zeaksantin, ključni karotenoid, apsorbira mrežnica gdje djeluje kao antioksidans i štiti od UV svjetla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *