Koja bolest se krije iza STALNOG UMORA: AKO STALNO SPAVATE, A BUDITE SE JOŠ UMORNIJI, EVO O ČEMU SE RADI!

Hronični umor i problemi sa spavanjem su ozbiljna posljedica našeg ubrzanog modernog života koji se sveo na konstantan stres i rad da bi se preživjelo. Mnogi od nas sigurno imaju dosta propuštenih sati sna koje bi trebali nadoknaditi. Danas vam otkrivamo nešto više o tome.

  • Kronični umor predstavlja značajnu prepreku za mnoge pojedince, osobito kada tipični lijekovi poput uravnotežene prehrane i dovoljno sna ne uspijevaju ublažiti umor. Ovo se stanje često javlja sporo, zbog čega je teško odrediti njegov točan uzrok.

Ispod je nekoliko ključnih čimbenika koji bi mogli pridonijeti ovom problemu, zajedno s metodama za poboljšanje kvalitete života unatoč tome. Upalni procesi u tijelu, kao što su tonzilitis, artritis, kolitis i karijes, mogu rezultirati kroničnim umorom. Ova upalna stanja mogu oslabiti imunološki sustav, smanjujući njegovu sposobnost da se bori protiv infekcija. Produljena razdoblja stresa mogu dovesti do zamora nadbubrežne žlijezde.

  • Osim toga, hormonska neravnoteža koja uzrokuje umor može proizaći iz neadekvatnog sna ili stalne živčane napetosti. Na umor mogu značajno utjecati autoimune bolesti, posebice one koje pogađaju štitnjaču i dovode do hormonske neravnoteže.

Osim toga, nedostatak ključnih hranjivih tvari poput joda, cinka i vitamina D može pogoršati situaciju. Dugotrajna uporaba određenih lijekova može rezultirati nuspojavama poput umora, osobito ako se koriste dulje vrijeme. Mitohondrijska disfunkcija odnosi se na oštećenje mitohondrija, staničnih organela zaduženih za stvaranje energije.

Kada su te organele ugrožene ili ne rade učinkovito, to može rezultirati smanjenom razinom energije i pojačanim umorom. Čimbenici u okolišu, uključujući prehranu, spavanje i tjelovježbu, mogu utjecati na aktivnost gena, čime utječu na opće zdravlje i razinu energije.

Prepoznajte i pozabavite se temeljnim problemima: ako postoji zabrinutost u vezi s dugotrajnom upalom ili autoimunim stanjem, ključno je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom za odgovarajuće testiranje i njegu. Tehnike za ublažavanje stresa, uključujući jogu, vježbe dubokog disanja i meditaciju, mogu učinkovito smanjiti razinu stresa.

Kako biste poboljšali kvalitetu sna, stvorite redoviti raspored spavanja, ograničite izloženost ekranu prije spavanja i osigurajte da je vaše okruženje za spavanje ugodno i gostoljubivo. Konzumirajte hranu koja je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima kako biste podigli razinu energije i ojačali imunološki sustav. Redovita tjelesna aktivnost: Sudjelovanje u umjerenim vježbama može povećati vašu snagu i energiju.

Odaberite ugodne aktivnosti poput hodanja, plivanja ili vožnje biciklom. Smanjite unos kofeina i izbjegavajte psihostimulanse, jer oni mogu ponuditi kratkotrajno povećanje energije, ali na kraju mogu dovesti do značajnog pada energije. Primjena ovih strategija može značajno poboljšati kvalitetu života i povećati razinu energije za one koji pate od kroničnog umora.

BONUS

Istraživanja unutar znanstvene zajednice pokazuju da pojedinci rođeni u isto godišnje doba pokazuju brojne zajedničke osobine. Sezonske varijacije utječu i na razvoj fetusa i na rast nakon rođenja.

Sljedeći pregledi otkrivaju kako različita godišnja doba utječu na temperament i osobnost: Osobe rođene u proljeće poznate su po svom izuzetnom optimizmu, gledajući na svaki izazov kao na priliku za osobni razvoj i napredak. Ova pozitivna perspektiva često je povezana s općim osjećajem sreće u njihovim životima.

  • Oni rođeni u travnju imaju tendenciju pokazivati ​​kreativnost i snažnu strast prema umjetnosti, a studije otkrivaju da često posjeduju inherentne sposobnosti vođenja i često preuzimaju vodeće pozicije.

Nadalje, oni imaju najmanju vjerojatnost razvoja alergija. S druge strane, ljudi rođeni u jesensko doba skloni su varirati između krajnosti, od ravnodušnosti do opsesivnog perfekcionizma. Iako se ovo razdoblje često naziva sivim dobom, oni rođeni u tim mjesecima zapravo su najmanje skloni depresiji. Osobe rođene u jesen poznate su po svojim izvanrednim kognitivnim sposobnostima i često se akademski ističu.

  • Budući da posjeduju i fizičku snagu i izdržljivost, oni mogu biti skloniji bolestima poput astme i alergija na hranu. Točnije, osobe rođene između listopada i prosinca imaju najduži životni vijek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *