KARDIOLOG UPOZORAVA: Prestanite da jedete dvije vrste mesa

Zdrava ishrana je ključna za dugovečnost, a pravilno odabran unos proteina igra važnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja. Međutim, važno je biti svestan da nisu svi izvori proteina podjednako korisni. Kardiolog dr Bhaskar Semita ističe dve vrste mesa koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje srca i celokupno zdravlje.

1. **Prerađeno meso**:
Prerađeno meso, kao što su slanina, kobasice, viršle i slične delikatese, sadrži visok nivo natrijuma, zasićenih masti i konzervansa. Redovna konzumacija ovih namirnica može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Zbog povezanosti sa srčanim bolestima i moždanim udarom, dr Semita preporučuje izbegavanje prerađenog mesa kako biste očuvali zdravlje srca i produžili život.

2. **Crveno meso**:
Iako crveno meso, poput govedine, svinjetine i jagnjetine, sadrži visok nivo proteina i bogat je ukusom, konzumacija velikih količina može povećati rizik od srčanih oboljenja. To je zbog visokog sadržaja zasićenih masti koje mogu doprineti povišenju nivoa holesterola i krvnog pritiska, što su ključni faktori rizika za razvoj srčanih bolesti. Dr Semita savetuje umerenost u konzumaciji crvenog mesa kako bi se unapredilo zdravlje srca i povećala dugovečnost.

Izbegavanje ili smanjenje unosa ovih vrsta mesa i fokusiranje na uravnoteženu ishranu bogatu zdravim proteinima, povrćem, voćem i celovitim žitaricama može značajno doprineti dugovečnosti i opštem blagostanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *