Zašto je dobro da stariji od 60 godina jedu šljive

Šljive su omiljeno voće na Balkanu jer odlično uspijevaju ovde i od njih se prave džemovi, rakije i drugi proizvodi. Jako su zdrave za probavu zbog visoke razine vlakana i drugih nutrijenata. Danas otkrivamo više o tome.

  • Stigla je sezona šljiva, a ovo voće izuzetno buja na našim prostorima. Pristupačne su cijene i mogu se pretvoriti u ukusne sokove i džemove. Osim toga, šljive nude brojne zdravstvene dobrobiti za naše tijelo.

Zatvor i probavni problemi često predstavljaju izazov za starije odrasle osobe, što šljive čini posebno korisnim voćem. Dok rad crijeva ima tendenciju slabljenja s godinama, šljive su prirodan i učinkovit lijek za te probleme. Bogato dijetalnim vlaknima, ovo voće pospješuje probavu, podržava pravilan rad crijeva i smanjuje rizik od zatvora.

Podršku imunološkom sustavu pružaju šljive, koje obiluju i vlaknima i vitaminom C, bitnim nutrijentom za jačanje imuniteta. S godinama, pojedinci često doživljavaju pad svoje imunološke funkcije, što ih čini osjetljivijima na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima, uključujući prehladu i gripu.

Dosljednim uključivanjem šljiva u svoju prehranu, starije osobe mogu poboljšati obrambeni sustav svog tijela, čime se povećava njihova otpornost na bolesti. Vitalne za cjelokupno zdravlje, šljive obiluju ključnim nutrijentima, uključujući vitamine B6, B2, B3 i K, kao i mineralima poput magnezija, željeza, kalcija i kalija.

Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, poput održavanja razine šećera u krvi i poboljšanja zdravlja srca. Nadalje, šljive su izvor pektina, vlakana koja pomažu u omekšavanju stolice, što ih čini korisnima za osobe koje imaju probleme s crijevima ili hemoroide.

  • Redovito uključivanje šljiva u vašu prehranu može podržati zdravlje vaših kostiju i očiju, što je značajan problem s obzirom na povećani rizik od osteoporoze i pogoršanja vida s godinama.

Šljive su bogate antioksidansima, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja, čime još više poboljšavaju dobrobit kostiju i očiju. Kada uspoređujemo prerađene proizvode sa svježim šljivama, mudro je odabrati svježe šljive zbog njihovih izvanrednih zdravstvenih prednosti, iako se u šljivama obično uživa u prekrasnim zimskim receptima poput džemova i marmelada.

Prepune esencijalnih vitamina i minerala, svježe šljive imaju malo kalorija, što ih čini idealnom opcijom za svakoga tko želi zadržati vitku građu. Ne samo da su šljive hranjive, već ih njihova iznimna sočnost i miris čine i fantastičnim dodatkom prehrani. Iskoristite priliku i uživajte u ovom divnom voću koje može značajno poboljšati vaše zdravlje, osobito kako starite.

DODATNI SADRŽAJ

Prepune vitalnih hranjivih tvari i prirodnih šećera, banane služe kao fantastična opcija za trenutno podizanje raspoloženja i energije. Ovo voće pospješuje proizvodnju serotonina i dopamina, ključnih neurotransmitera koji utječu na raspoloženje i opće mentalno zdravlje.

Banane također podržavaju mentalno blagostanje zbog visokog sadržaja triptofana, aminokiseline neophodne za sintezu serotonina. Redovito konzumiranje banana može povećati prisutnost triptofana u mozgu, što dovodi do veće proizvodnje serotonina. Kao rezultat toga, banane djeluju kao izvrstan prirodni lijek za tjeskobu i depresiju.

Bogate kalijem, ključnim mineralom za optimalan rad mišića i živaca, banane značajno utječu na regulaciju krvnog tlaka. Ovaj važan elektrolit ne samo da pomaže u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu, već je također bitan za kontrolu otkucaja srca. Prirodni šećeri i ugljikohidrati kojima banane obiluju daju trenutačni i dugotrajni energetski poticaj. Idealan su međuobrok prije treninga ili revitalizirajući popodnevni obrok koji vas može osvježiti.

Osim toga, banane su izvrstan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u apsorpciji esencijalnih nutrijenata. Oni također djeluju kao prirodni suputnici elektrolita, značajno pridonose optimalnoj hidrataciji i potpori funkciji mišića. Shodno tome, banane su izvrsna opcija za obnovu energije nakon vježbanja ili tijekom razdoblja jakog znojenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *